Ako vybrať med?

Med je skvelou surovinou, ktorú upotrebíte nielen v kuchyni pri varení alebo pečení, ale zároveň ho môžete využiť aj v kozmetike, napríklad pri výrobe pleťovej masky. Vyberte si kvalitný med, ktorý bude zároveň spĺňať všetky vaše chuťové priania.

Med je skvelou surovinou, ktorú upotrebíte nielen v kuchyni pri varení alebo pečení, ale zároveň ho môžete využiť aj v kozmetike, napríklad pri výrobe pleťovej masky. Vyberte si kvalitný med, ktorý bude zároveň spĺňať všetky vaše chuťové priania.

Doba čítania 5 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druhy medu

Lesný med

Lesný med je jedným z tých najobľúbenejších. Na Slovensku sa tiež označuje za med medovicový.

  • Má najtmavšiu farbu zo všetkých medov

  • Ostrejšie chuti

  • Veľmi pomaly kryštalizuje

Kvetový med

Kvetový med je jemnej chuti a vône.

  • Obsahuje mnoho vitamínov B1, B2 a C

  • Jeho súčasťou sú peľové zrná rastliny s povzbudzujúcimi účinkami

  • Je plný ľahko stráviteľných cukrov, teda glukózy a fruktózy

Kvetové medy

Lipový med

Lipový med je pravdepodobne ten najlepší zo všetkých.

  • Má extrémne výraznú chuť

  • Aromatická vôňa

  • Protizápalové účinky

Lipové medy

Agátový med

Agátový med je vhodný na varenie a zbožňujú ho hlavne deti.

  • Jemná vôňa

  • Má žltkastú farbu so zeleným odtieňom

  • Vysoký obsah fruktózy

  • Výrazná sladká chuť

Agátové medy

Medzi menej obvyklé medy patrí napríklad med jahodový, materská kašička a nesmieme zabudnúť ani na med lúčny, ktorý by ale správne mal niesť označenie med kvetový. Ďalej tiež na slovenskom trhu zoženiete takzvaný manukový med, ktorý sa vyrába z novozélandského čajovníka.

Podľa čoho vybrať

Pôvod

Vždy je lepšie dávať prednosť medom, ktoré pochádzajú zo Slovenskej republiky. Ak si kúpite med z iných krajín, najmä tých exotických, môžu obsahovať peľové zrná, ktoré spôsobujú problémy malým deťom. Navyše pokiaľ kupujete slovenský med, potom si môžete byť istejší jeho kvalitou. Norma, ktorú vydal Slovenský zväz včelársky, je dokonca prísnejší ako európska norma.

Zloženie

Presné zloženie kvalitného medu je vždy ovplyvnené zdrojom nektáru či medovice. Obvykle sa ale nutričné ​​hodnoty na 100 g medu pohybujú okolo tohto množstva:

  • Bielkoviny - 0,25 g

  • Sacharidy - 82 g (z toho cukry 80 g)

  • Tuky - 0,01 g

  • Voda - 17,5 g

Okrem toho med obsahuje aj vitamín A, B1, B2, B3, B6, B7, C a K. Je tiež plný minerálnych látok, najmä draslíka, vápnika, horčíka a sodíka.

Farba

Kvetový med má vždy farbu priezračne či vodovo čistú, niekedy s miernym zeleným nádychom. Môže mať ale aj svetlo žltú farbu, prípadne farbu ladenú dozlatista. Medovicový med má však tmavo hnedú farbu, niekedy dokonca až červenohnedú.

Chuť medu

Správna chuť medu nie je iba jedna, ale vždy musí prevažovať sladká až ľahko ostrejšia chuť. Niekedy sú medy ochutené extraktmi rastlín, z ktorých pochádzajú. V žiadnom prípade ale nesmiete na jazyku cítiť žiadne umelé dochucovadlá.

Hmotnosť

Spotrebujete veľa medu? Alebo ho naopak používate len príležitostne? Vyberte si to správne množstvo medu, ktoré viete, že spotrebujete.

Med má mnoho zdraviu prospešných účinkov na náš organizmus a mal by byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička.

Liečivé účinky medu

Je med zdravý? Áno! Med skutočne lieči. Jeho pozitívne účinky na ľudský organizmus sú vedecky dokázané. Čo všetko vie?

  • Nášmu telu dodáva železo, horčík, vápnik, sodík, draslík aj vitamín B1, B2 a C

  • Podporuje činnosť srdca

  • Pomáha proti chrípke a prechladnutiu

  • Stimuluje tvorbu serotonínu

  • Zmierňuje bolesť hlavy

  • Zlepšuje činnosť svalov

  • Hojí infikované rany

  • Pomáha proti včeliemu bodnutiu

  • Lieči zažívacie problémy

  • Je ľahkým zdrojom energie

  • Upokojuje nervovú sústavu

Pripravte si medové mlieko

Skvele pôsobí pred spaním ako dokonalé uspávadlo. Pokiaľ teda máte problémy so zaspávaním, vyrobte si medové mlieko čo najskôr.

Čo budete potrebovať?

  • 3 dl mlieka (klasického či rastlinného)

  • 1 vrchovatú lyžicu medu

  • Štipku škorice

Postup:

  • Najprv zohrejte mlieko na 70 °C.

  • Do mlieka pridajte med a škoricu.

  • Poriadne premiešajte a ešte teplé mlieko vypite.

Najčastejšie otázky

Pastovanému medu sa hovorí taktiež med pastový a ide o med, ktorý prešiel riadenou kryštalizáciou. Tak sa upravujú predovšetkým nektárové medy.

To je spôsobené rastlinnými farbivami obsiahnutými v miazge stromov a kríkov. Farbivo je tvorené z výlučkov hmyzu, ktoré sa zachytávajú na povrchu rastlín.

Áno, niektoré medy obsahujú peľové zrnká z kvetov, ktoré skutočne u niektorých jedincov môžu alergickú reakciu vyvolať. V takom prípade ide ale väčšinou o rastliny z exotických krajín, nie o rastliny, ktoré pochádzajú z našich končín.

Medové zuby sú iba mýtus. O mede sa hovorí, že sa po ňom kazia zuby. To ale nie je pravda, pretože obsahuje antibakteriálne zložky, ktoré naopak zdravie zubov posilňujú a teda skvele funguje aj ako prevencia proti zubnému kazu.

Musí obsahovať pôvod medu, teda či ide o med kvetový alebo napríklad lipový, krajinu pôvodu, gramáž, minimálnu trvanlivosť a adresu dodávateľa či producenta.